Κύριο Μενού:
Γνώσεις
Ποιό είναι το κόστος κατασκευής ενός βιοκλιματικού σπιτιού;
Η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα της ζωής μας σχετίζονται άμεσα με το χώρο που ζούμε, το σπίτι μας. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι βιοκλιματικό.
Οι περισσότεροι ακούγοντας τις λέξεις βιοκλιματικό σπίτι φαντάζονται ακριβές κατασκευές, πολύπλοκα συστήματα και γενικά μεθόδους δόμησης που μπορούν να αντέξουν οικονομικά λίγοι και εύποροι….ΜΥΘΟΣ! Ένα βιοκλιματικό σπίτι στην πραγματικότητα κοστίζει περίπου τα ίδια με ένα απλό και συμβατικό σπίτι και αν είναι προκάτ, ακόμα και λιγότερα.
Τι είναι λοιπόν ένα βιοκλιματικό σπίτι; Είναι ένα σπίτι που εκμεταλλεύεται απλές και στοιχειώδεις αρχές Φυσικής, που έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό του κτιρίου, το σωστό σχεδιασμό των σκιάστρων, την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας του ήλιου, τη χρήση έξυπνων ενεργειακών φυσικών υλικών, τη σωστή διάταξη δενδροφύτευσης και άλλες σχετικές απλές τεχνικές, με σκοπό την ενεργειακή απόδοση και τη δημιουργία ενός υγιούς φυσικού χώρου διαβίωσης για τους κατοίκους. Και όλα αυτά μάλιστα χωρίς το κόστος που υποθέτουν οι περισσότεροι.
Οι κάτοικοι μιας βιοκλιματικής κατοικίας εξοικονομούν ενέργεια κάνοντας οικονομία στην τσέπη τους. Το γενικότερο αίσθημα ευφορίας ενισχύεται από το σωστό φωτισμό, την ορθολογική διαρρύθμιση των χώρων του σπιτιού και τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Αλλά και η υγεία των ενοίκων ευνοείται, αφού η "εισβολή" ρύπων είναι μικρότερη σε σχέση με τα κλασικά σπίτια.
Ένα σπίτι που έχει κατασκευαστεί ακολουθώντας τις βασικές αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής έχει τα εξής χαρακτηριστικά γνωρίσματα:
1. Προσφέρει θερμική άνεση. Με άλλα λόγια, είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να έχει μεγάλα παράθυρα και ανοίγματα στο νότο ή την ανατολή καθώς και μικρότερα ανοίγματα στο βορρά και την δύση, ώστε να μην χάνει ενέργεια και να ζεσταίνεται ή να ψύχεται ανάλογα με την εποχή χρησιμοποιώντας μάλιστα τις φυσικές πηγές ενέργειας. Καθώς και με τη χρήση υλικών με μεγάλη θερμοχωρητική ικανότητα όπως είναι η πέτρα και το μπετόν, τα οποία με σωστή μελέτη μπορούν να αποθηκεύουν θερμότητα και να την προσφέρουν όταν παύει η παροχή εξωτερικής θερμότητας δηλαδή ο ήλιος.
2. Προσφέρει οπτική άνεση, καθώς έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται το φυσικό φως στο μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας.
3. Διαθέτει σωστή μόνωση.
4. Το βιοκλιματικό σπίτι προσφέρει καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα ενώ ελαχιστοποιεί την εισροή ρυπογόνων ουσιών στο χώρο.
5. Εξοικονομεί χρήματα στον ιδιοκτήτη.
6. Προστατεύει το περιβάλλον.
Εξετάζοντας το πραγματικό κόστος μιας κατασκευής, εύκολα μπορεί κάποιος να το διακρίνει σε δύο επιμέρους τμήματα : το κόστος κατασκευής, που συνήθως αποτελεί το 20-25% και το κόστος λειτουργίας στο χρόνο ζωής του κτιρίου, που συνήθως αποτελεί το υπόλοιπο 75-80%. Όλοι μας κάνουμε και υπολογίζουμε λάθος τα πράγματα και μόνο μονόπλευρα... Δεν βλέπουμε τίποτε άλλο. Μόνο το κόστος κατασκευής. Έτσι, ας θεωρήσουμε το σημαντικότερο κόστος μιας βιοκλιματικής κατασκευής που είναι η θερμομόνωση και η οποία αυξάνει το κόστος κατασκευής κατά περίπου 5%. Όσον αφορά όμως στο λειτουργικό κόστος κατά τη διάρκεια της ζωής του κτιρίου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 40% μείωση στο λειτουργικό κόστος του κτιρίου. Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, ένα πολύ μικρό επιπλέον κόστος που προστίθεται στο κόστος κατασκευής μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, δηλαδή χρήματα και να προσφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα με τις αρχές της Βιολιματικής Αρχιτεκτονικής μπορούμε να κατάστήσουμε τα κτίριά μας υγιή και φιλόξενα.
Είναι βέβαιο ότι πολλές φορές στα σπίτια μας έχουμε νιώσει την ατμόσφαιρα και τον αέρα που αναπνέουμε να "τελματώνουν", έχουμε νιώσει αφόρητη ζέστη ή αφόρητο κρύο χωρίς να μπορούμε εύκολα να σταθεροποιήσουμε μια φυσιολογική θερμοκρασία στο περιβάλλον, έχουμε νιώσει τις μυρωδιές της κουζίνας να απομακρύνονται δύσκολα και ακόμη περισσότερο έχουμε νιώσει το σημαντικό κόστος που πρέπει να πληρώνουμε για την κατανάλωση του ρεύματος, και το χειρότερο όλων που πιθανόν δεν το έχουμε ακόμη όλοι νιώσει το ανυπολόγιστο κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε για την καταστροφή που προκαλούμε στο περιβάλλον με την αλόγιστη χρήση και σπατάλη των φυσικών πόρων (πετρέλαιο κλπ).
Ανακεφαλαιώνοντας, μπορεί κάποιος να πει ότι το μέλλον ανήκει … στο παρελθόν! αφού οι αρχές στις οποίες βασίζεται η σύγχρονη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική ήταν από πολύ παλιά γνωστές και εφαρμοστέες. Είναι καιρός να δούμε τις νέες εποχές που έρχονται, να ωφεληθούμε κερδίζοντας χρήματα και να προστατεύσουμε ταυτόχρονα στο περιβάλλον μας.
Υπομενού