Κύριο Μενού:
Γνώσεις
Η φωτοβολταiκή εγκατάσταση λειτουργεί εκμεταλλευόμενη το φως της ηλιακής ακτινοβολίας.
Ο ηλιακός συλλέκτης ''αιχμαλωτίζει'' τη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η διάδοση των φωτεινών κυμάτων, πάνω στη γίηνη επιφάνεια, είναι περισσότερο ομοιογενής σε σχέση με τη διάδοση των θερμικών κυμάτων. Πράγματι, η ένταση των θερμικών κυμάτων διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος στο οποίο έχουν τοποθετηθεί οι εγκαταστάσεις. Με άλλα λόγια, όσο μετακινούμαστε από τον ισημερινό προς τους πόλους τόσο περισσότερο μειώνεται η θερμική ένταση ενώ η μείωση της φωτεινής έντασης είναι πολύ μικρή.
Η απόδοση ενός φωτοβολταiκού πάνελ υπολογίζεται σε Kwp, δηλαδή σε κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ, σε σχέση με το πάνελ, έχοντας τη μέγιστη φωτεινή ακτινοβολία. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει για μικρό διάστημα της ημέρας. Επομένως, η παραγωγή 1 Kwp δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το πάνελ παράγει 1 Kwh καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου ή ακόμη και κατά τις 12 ώρες της ηλιοφάνειας.
Εάν τοποθετήσουμε ένα φωτοβολταiκό πάνελ σε μια πολύ θερμή ζώνη, όπου ίδια η επιφάνεια του πάνελ θα αγγίξει τους 53° C, τότε η παραγωγή ενέργειας θα σταματήσει, έως ότου η θερμοκρασία του πάνελ κατέβει στη θερμοκρασία λειτουργίας (οι αντίστοιχες θερμοκρασίες εξαρτώνται από την ποιότητα και τα δομικά χαρακτηριστικά του πάνελ). Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή το πάνελ δεν παράγει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, και αυτό συμβαίνει επίσης στη δική μας περιοχή.
Η απόδοση του ηλιακού συλλέκτη υπολογίζεται σε Kwpt, ήτοι σε κιλοβατώρες θερμικής ενέργειας που παράγονται όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ, σε σχέση με το πάνελ, έχοντας τη μέγιστη θερμική ακτινοβολία. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο ηλιακός συλλέκτης, χάρη στις μικρές διαστάσεις και το σχήμα του, είναι σε θέση να ακολουθεί την τροχιά του ήλιου διατηρώντας πάντα την ιδανικότερη θέση.
Ο ηλιακός συλλέκτης συνιστά το πιο ευέλικτο μηχάνημα για τη χρήση των καθαρών μορφών ενέργειας καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δύναται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμικής ενέργειας για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Η θερμική αυτή ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί, με χαμηλό κόστος, και να χρησιμοποιηθεί όταν παραστεί ανάγκη. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, μπορεί να κατασκευαστεί ένας σταθμός παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορεί να παράγει ενέργεια με συνεχή ροή για 24 ώρες το 24ωρο.
Για τους λόγους αυτούς, μια εγκατάσταση με ηλιακούς συλλέκτες αποτελεί σαφώς μια πιο αποτελεσματική, αξιόπιστη και λιγότερο δαπανηρή λύση από ό,τι μια φωτοβολταiκή συστοιχία.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως η απόρριψη των φωτοβολταiκών πάνελ, όταν αυτά φθαρούν, δεν μπορεί να είναι απολύτως φιλική προς το περιβάλλον. Αντιθέτως, ένας ηλιακός συλλέκτης, πέρα από το γεγονός ότι δεν φθείρεται, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον σε περίπτωση καταστροφής του καθώς τα εξαρτήματά του είναι πλήρως ανακτήσιμα και ανακυκλώσιμα.
Ο ηλιακός συλλέκτης παίζει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική μελέτη που θα προσδιορίσει την πραγματοποίηση ενός σταθμού ηλιακής ενέργειας.
Ο συγκεντρωτής αποτελείται από:
Η δομή, η οποία πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίζει ακαμψία, υψηλή γεωμετρική ακρίβεια και χαμηλό κόστος, σχεδιάστηκε και υπολογίστηκε ολοκληρωτικά με τις μεθόδους FEM.
Tα αεροδυναμικά φορτία που οφείλονται στην κίνηση του αέρα, που ασφαλώς συνιστούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τον καθορισμό του μεγέθους της κατασκευής, προσδιορίστηκαν με ακρίβεια από ειδικούς μαθηματικούς τύπους και πειραματικές δοκιμές.
Υπομενού