Κύριο Μενού:
Γνώσεις
Συνέντευξη σε περιοδικό του πτυχιούχου πολίτικου μηχανικού Κωστή Μάμαλου
Τι είναι το βιοκλιματικό σπίτι;
Μμμμ ναι, κανονικά όταν λέμε βιοκλιματικό σπίτι εννοούμε ένα κτίριο το οποίο εκμεταλλεύεται το μικροκλίμα της περιοχής του για να εξοικονομήσει τμήμα της ενέργειας που χρειάζεται για τη λειτουργία του, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Σήμερα ο όρος θα έλεγα ότι έχει αλλάξει μια που έχουν προστεθεί νέα υλικά και τεχνολογίες στις κατασκευές που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, όποτε με τον όρο βιοκλιματικό σπίτι εννοούμε πια το σύνολο όλων των παραπάνω ενεργειών τεχνολογίας και υλικών.
Πως είναι ένα τέτοιο σπίτι; Είναι διαφορετικό από τη συμβατική κατασκευή μπετόν – τούβλο;
Κάθε άλλο, εξωτερικά μπορεί να μοιάζει εντελώς συμβατικό. Ένα βιοκλιματικό σπίτι δεν είναι απαραίτητο να έχει πολύπλοκα συστήματα αλλά ευαισθητοποιημένους ιδιοκτήτες οι οποίοι να σέβονται το περιβάλλων και τα χρήματα τους. Παρόλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συμβατική μέθοδο κατασκευής μπετόν – τούβλο, κάποια νέα συστήματα, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός οικολογικής διωκομένης πολυστερίνης και μπετόν, είναι πιο αποτελεσματικά.
Ποιους παράγοντες προσέχετε όταν σχεδιάζετε ένα βιοκλιματικό σπίτι;
Καλό είναι να ξεκινά κάνεις από την αγορά του κατάλληλου οικόπεδου. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό.
Σημαντικός είναι ο και προσανατολισμός.Τα περισσότερα ανοίγματα του κτιρίου καλό είναι να βρίσκονται προς το νότο, ενώ η βορινή πλευρά καλό είναι να προστατεύεται από ψηλά δέντρα ή κλειστούς χώρους στάθμευσης και αποθήκες, ώστε να αποφεύγουμε τους ψυχρούς βορινούς ανέμους. Φυσικά, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, προτείνουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Τα δομικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, είναι υλικά τα οποία προσφέρουν ισχυρή μόνωση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου. Ακόμη και το ίδιο το χρώμα του κτιρίου παίζει ρολό.
Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα παθητικά συστήματα θέρμανσης-ψύξης και εξοικονόμησης ενεργείας με την χρήση θερμοκηπίων, γεωθερμίας, ενεργειακών τζαμιών, τοίχων που αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια υπό μορφή θερμότητας, ενεργειακά τζάκια, σκίαστρα, φωτοβολταϊκα, ανεμογεννήτριες, παροχή ανακυκλώσιμου νερού στις τουαλέτες, καζανάκια διπλής ροής νερού, βρύσες χρονικά ελεγχόμενες και πολλά αλλά.
Εδώ έρχεται αυτόματα η επομένη ερώτηση: Πόσο περισσότερο κοστίζει η κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού από ένα συμβατικό;
Πρακτικά δεν κοστίζει περισσότερο. Στην ουσία δεν αλλάζει το κόστος της βασικής κατασκευής,ενώ όσα πρόσθετα συστήματα χρησιμοποιούνται προσφέρουν σημαντικό ανταποδοτικό οικονομικό όφελος σε μικρό σχετικά βάθος χρόνου. Ένα παράδειγμα είναι τα συστήματα φωτοβολταϊκών.
Το κέρδος είναι μια καλύτερη ζωή, σε ένα χώρο πιο ευχάριστο, πιο ήσυχο και πιο φωτεινό, με μικρή και πρακτικά καμία επιβάρυνση προς το περιβάλλoν, σε συνδυασμό με τους σημαντικά μικρότερους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού. Και πάνω από όλα η προσωπική εσωτερική ικανοποίηση από την συμβολή μας στην προστασία του περιβάλλοντος, έξυπνα και χωρίς παραπάνω κόστος. Μια ικανοποίηση που μελλοντικά θα μετατραπεί σε αναγνώριση από τους συνάνθρωπους μας.
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Ποσά χρόνια σχεδιάζετε με βιοκλιματικά κριτήρια;
Δεν ξεκίνησα να σχεδιάζω βιοκλιματικά σπίτια. Εκεί οδηγήθηκα από την ανάγκη να λύσω συγκεκριμένα προβλήματα σε κατοικίες που παρουσίαζαν προβλήματα λόγο θέσης. Για πρώτη φορά πριν εννέα χρόνια σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το πρώτο σπίτι με βιοκλιματικά κριτήρια, το υπόγειο του οποίου βρίσκονταν κυριολεκτικά μέσα στον πυθμένα ενός υπάρχοντος πηγαδιού, σε μια περιοχή της Κέρκυρας (Βυρός) με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συχνά κάτω του μηδενός, και με μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Έτσι αναγκάστηκα να κάνω χρήση κάποιων τεχνικών που δανειστικά από την εμπειρία μου στα δημόσια έργα με σκοπό την θερμομόνωση και την υγρομόνωση του κτιρίου, ενώ χρησιμοποίησα τον υδροφόρο ορίζοντα προς όφελος του ιδιοκτήτη με την χρήση στραγγιστηριού για αυτόνομο πόσιμο νερό. Η χρήση εγκιβωτισμένης στέγης με μελλοντική πρόβλεψη για εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, και η συλλογή του βρόχινου νερού σε εσωτερική διακοσμητική δεξαμενή, οδήγησε πρακτικά σε μεγάλη αυτονομία σε νερό και ρεύμα. Το ένα έφερε το άλλο. Άφησα μεγάλα παράθυρα στο νότιο μέρος του σπιτιού για να μπαίνει ο ήλιος το χειμώνα, και χρησιμοποίησα διπλή ενισχυμένη μόνωση στους τοίχους. Εσωτερικά ο χώρος διαμορφώθηκε από ορισμένες απλές γνώσεις της Φυσικής για την κίνηση του θερμού και του ψυχρού αέρα, προσαρμοσμένες στις επιθυμίες του ομολογουμένως ανοικτόμυαλου ιδιοκτήτη. Το αποτέλεσμα είναι ότι το σπίτι αυτό δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα υγρασίας και είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι ενώ μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν έχει χαλάσει καθόλου χρήματα για την συντήρησή του. Τώρα πια ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έρχεται αυτόματα και προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και η εμπειρία.
Μιλήστε μας λίγο για την “Commerce Innovations”.
Η “Commerce Innovations” είναι το αποτέλεσμα της ανάγκης για την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών με βιοκλιματικά κριτήρια χωρίς περαιτέρω αύξηση του κόστους.
Έχει ως βασικό της προσανατολισμό την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων του περιβάλλοντος για κάθε κατοικία, με σκοπό ένα ικανοποιημένο και χαρούμενο ιδιοκτήτη. Για να το πετύχουμε, προσφέρουμε έναν σημαντικό αριθμό κατασκευαστικών λύσεωνπου βασίζονται σε έξυπνες, οικονομικές & καινοτόμες τεχνολογίες, και κάθε δυνατό συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μια ολοκληρωμένη ομάδα επιστημόνων σε συνδυασμό με όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που απαιτούνται, μελετά ξεχωριστά την κάθε περίπτωση. Από την εύρεση του οικοπέδου και την χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό και την κατασκευή, μέχρι και την ασφάλιση του.Η “Commerce Innovations” ήδη συνεργάζεται με Εταιρείες που έχουν την ίδια φιλοσοφία σε σχέση με το περιβάλλον,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και έχει σημαντική παρουσία σε εκθέσεις βιοκλιματικών κατασκευών σε όλη την Ελλάδα.
Μου κάνατε πάσα για την επομένη ερώτηση: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την τελευταία διεθνή έκθεση ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΟΜΗΣΗ που έγινε αυτό το μήνα στην Αθήνα;
Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την ανάγκη για εξοικονόμηση ενεργείας καθώς και για καλύτερη ποιότητα διαβίωσης στα σπίτια μας. Νομίζω ότι η αντίληψη του παρελθόντος που υπαγόρευε άπλα «να βάλω ένα κεραμίδι στο κεφάλι μου», έχει μειωθεί δραματικά. Ο κόσμος έχει πια απαιτήσεις για μια οικονομική, όμορφη και φιλική προς το περιβάλλων κατοικία, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για το κόστος συντήρησης και λειτουργιάς του σπιτιού του.
Αυτό αποτυπώθηκε με πολύ σαφή τρόπο στην φετινή έκθεση. Επισκέπτες ενημερωμένοι που ήξεραν τι ζητούσαν και ένα τεράστιο ενδιαφέρον για λύσεις και προτάσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Επισκέπτες που είχαν κατανοήσει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ωφέλιμη όχι μονό για το περιβάλλων αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Φυσικά, και λόγο της οικονομικής συγκυρίας, την έκθεση επισκέφτηκε μικρότερος αριθμός ανθρώπων από ότι την προηγούμενη χρόνια, αλλά δεν ήρθαν απλά για μια βόλτα. Ο κόσμος πια ξεχωρίζει τις προτεραιότητες του, και επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη έκθεση.
Μια που αναφέρατε την οικονομική συγκυρία, θα σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση: πως βλέπετε τα πράγματα στον χώρο της κατασκευής των κατοικιών σήμερα, και πως στο άμεσο μέλλον;
Α, μάλιστα! (γέλια)
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές νεόδμητες κατοικίες οι οποίες περιμένουν να αγοραστούν από τους νέους ιδιοκτήτες τους. Είναι γεγονός επίσης ότι παρόλο που δεν υπάρχει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρων, οι τιμές δεν μειώνονται μια που το κατασκευαστικό κόστος συνεχώς αυξάνει. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι ,όπως σας είπα και πριν, ο κόσμος πια είναι υποψιασμένος, έχει γνώσεις και δεν δίνει εύκολα τα χρήματα του για την αγορά κατοικίας, αν η τελευταία δεν ικανοποιεί ουσιαστικά κριτήρια. Με αυτό ως δεδομένο, νομίζω ότι σήμερα η αγορά θα κινηθεί μόνο μέσα από κατοικίες που κατασκευάστηκαν με κριτήρια ουσίας και όχι με κριτήρια κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Όσο για το μέλλον, θεωρώ ότι έχει κλείσει ο κύκλος της κατασκευής «σπιτιών» και ανοίγει ο κύκλος της κατασκευής «κατοικιών».
Η απάντησή σας τα λέει όλα! Σας ευχαριστώ πολύ και θα τα ξαναπούμε.
Υπομενού